Hoe zeker is zekerheid?


“Ik heb een vast contract, dat ga ik echt niet zomaar opgeven hoor!” De zekerheid van een vast contract en het daarbij horende inkomen is voor veel loopbaan cliënten een lastig obstakel als ze willen switchen van baan. Heel logisch ook want het is gewoon heel fijn om te weten dat er iedere maand salaris gestort wordt waarmee je de hypotheek kunt betalen.

Wat is zekerheid? Is het een gevoel van controle en weten waar je morgen aan toe bent? Weten dat je elke maand salaris krijgt en je elke dag naar je werk toe kunt? Bestaat zekerheid eigenlijk wel of is het een illusie?

Toen ik een aantal jaren geleden mijn baan inclusief bijbehorend vast contract en toch wel prettig salaris vaarwel zei vond ik dat meer dan doodeng. Weg zekerheid of niet?!

Een baan met een vast contract, het klinkt zo mooi.
Klinkt ook lekker duidelijk en veilig: een vast contract. Pas later besefte ik mezelf dat ik die zekerheid gek genoeg nooit zo had ervaren. Er was altijd die angst om mijn baan te verliezen. Niks was ooit zeker geweest.

Je kunt namelijk altijd worden ontslagen, ook met een vast contract. De enige zekerheid die je dan hebt is dat je een paar maanden salaris mee krijgt. Nou zou je kunnen zeggen dat je zelf echt nog wel invloed hebt of je wordt ontslagen of niet. Dat klopt, maar soms zijn er ook andere factoren die je niet kunt beïnvloeden waardoor je zonder werk komt.

Stel je eens voor dat je werkgever van de een op de andere dag besluit, dat hij gaat genieten van een welverdiend vervroegd pensioen of dat het bedrijf besluit te reorganiseren of erger failliet gaat.

Weg baan! Weg zekerheid van inkomen.

Zekerheid bestaat niet
Niet als het gaat over je werk, maar ook op andere gebieden in je leven, is zekerheid er niet of heel beperkt. Je weet niet of je morgen nog gezond bent. Je weet niet of je volgende week nog in hetzelfde huis woont. De kans is groot, maar zeker is het niet.

Er is maar 1 ding echt zeker in het leven, en dat is dat we doodgaan. Die zekerheid ontloopt niemand. Waar, wanneer en hoe dat is dan ironisch genoeg ook weer wel onzeker.

Lindsey Hermans copywright HRMNS.Coaching


Waarom blijven we onszelf dan toch vastklampen aan wat zeker lijkt te zijn?
Zekerheid, met uitzondering van de zekerheid van onze sterfelijkheid, is duidelijk en voelt veilig. Onzekerheid is onduidelijk en voelt onveilig of zelfs angstig. Gevoelens van veiligheid ervaren we als prettig, terwijl we gevoelens van onveiligheid en angst als onprettig ervaren.

Onprettige gevoelens gaan we het liefst uit de weg en prettige gevoelens omarmen we. Helemaal niet zo vreemd dus dat we zo proberen vast te houden aan wat zeker lijkt te zijn.

Toch zouden we er, in plaats van vasthouden aan (schijn)zekerheid, beter aan doen om de onprettige gevoelens onder ogen te komen.

Omarm de onzekerheid van het leven
Het vraagt wel behoorlijk wat moed en vertrouwen in jezelf, om je op onveilig terrein te begeven en je angst tegemoet te treden. Maar durf je dat aan, dan levert het je wel heel veel op.

Als je kunt omarmen dat je enige zekerheid in het leven is, dat het allemaal onzeker is (ja, die moet je misschien nog een keer lezen) en jij erop durft te vertrouwen dat je in staat bent om met die onzekerheid om te gaan, geeft dat je heel veel vrijheid.

Dan is de enige zekerheid die je hebt, dat jij zelf keuzes kunt maken in je werk en in je leven. Als jij antwoord hebt op vragen als: Wat motiveert mij? Wat wil ik bereiken? Waar word ik gelukkig van? Wat vind ik belangrijk in mijn werk en leven? En durft te vertrouwen op wie jij bent en wat jij wil, dan heb jij de moed om de schijnzekerheid van een vast contract los te laten.

Dan maak jij met zelfvertrouwen keuzes die bij jou passen. Dan is jouw enige zekerheid dat jij verantwoordelijk bent voor jouw eigen leven en de keuzes die jij daarin maakt. Hoe fijn zou dat voor jou zijn?!Heb jij het niet meer naar je zin in je baan? Is het tijd voor wat anders maar heb je nog niet het vertrouwen in jezelf om een nieuwe keuze te maken?

Daar kan ik je bij helpen. Kom gerust eens langs voor een gratis kennismakingsgesprek.

Aanmelden kan via info@hrmns.nl